In 2024 wil ik de schijnwerpers richten op hoopvolle momenten en inspirerende gebeurtenissen die overal plaatsvinden. In een wereld die soms wordt overschaduwd door zwaar nieuws, wil ik me focussen op de kleine lichtpuntjes die ons hart kunnen verwarmen. Dus vanaf nu: elke maand een dosis positief nieuws. Vuurvonkjes van positiviteit!
Het is soms zo gemakkelijk om verstrikt te raken in onzekerheid, pessimisme en somberheid en ik geef toe: ik laat me ook soms vangen! Maar als we ons te veel richten op de chaos, geven we het negatieve ook de ruimte om te groeien. En laten we eerlijk zijn, daar worden we niet gelukkiger van! Ik geloof echt dat, zelfs te midden van de moeilijkste momenten, er altijd kleine vonkjes zijn die zorgen voor licht.
Deze overtuiging vormt meteen de start van deze nieuwe rubriek: ‘Vuurvonkjes van positiviteit’. Door ons te richten op inspirerende verhalen en positief nieuws, wil ik enerzijds de ontmoedigende stroom van nieuws wat onderbreken en anderzijds jullie ook herinneren aan de kracht van positiviteit om ons te verbinden. Oké, lezen jullie mee?
Rock je brein: muziek maken maakt slimmer!
Blijkt dat jammen op een instrument niet alleen leuk is, maar je ook slimmer maakt! Wetenschappers bij PROTECT ontdekten dat muziek maken het geheugen en de denksnelheid bij 40-plussers verbetert, na een 10-jarige studie met meer dan 25.000 deelnemers. Dus, vergeet die sudoku's en pak die gitaar! Bespeel dus die toetsen en zing die noten, want het houdt je brein scherp! Muzieklessen voor iedereen, dus?
Hemels afscheid voor vliegtuigfan
Wanneer de grond te klein lijkt voor afscheid, stijgen we naar de hemel! Een 66-jarige luchtvaartliefhebber kreeg de verrassing van zijn leven toen hij werd uitgenodigd omhoog te kijken. Een acrobatische piloot toverde een gigantische glimlach in de lucht, waardoor zelfs de wolken jaloers werden.
Terwijl de familie genoot van dit luchtspektakel, waren ze verbaasd over de "high-flyer" kwaliteiten van hun geliefde. Een waardig vertrek voor een man wiens passie voor vliegtuigen altijd hoog in de lucht was. Farewell, Ray.
De Wollemi: een boom met een buitengewoon verhaal
Stel je voor: een botanisch sprookje rechtstreeks uit de tijd van de dinosauriërs! De legendarische Wollemi-den, een ware tijdmachine van 91 miljoen jaar oud, overleefde niet alleen komeetinslagen en ijstijden, maar pronkt ook met een opvallend groene uitstraling die je doet denken aan Granny Smith appels. Geheimzinnig en zeldzaam, deze boom vraagt om respect.
Al drie decennia lang en in extreme geheimhouding is een team van specialisten van de National Parks and Wildlife Service (NPWS) van Australië geleidelijk kleine groepjes van de Wollemi-den aan het planten op andere locaties om ervoor te zorgen dat deze elke kans heeft om nog eens 91 miljoen jaar te overleven.
Voordat je besluit om ernaar op zoek te gaan, is ongeoorloofde toegang tot de locaties strafbaar met maximaal 2 jaar gevangenisstraf en een boete van $ 330.000 volgens de Australische Biodiversiteitsbehoudwet.
Herrijzenis op Chañaral Island
Voor het eerst in meer dan vier decennia hebben Peruaanse duikstormvogels vier actieve natuurlijke nesten op Chañaral Island, nadat een toegewijde natuurbeschermingsgroep het eiland had bevrijd van een dodelijke invasieve soort. Konijnen weg, vogels terug!
Met solar-speakers die klinken als een zeevogelconcert en nesten die weer bewoond worden, is het eiland weer een paradijs voor 'yuncos'. Dankzij dit teamwerk zijn de pluizige vrienden niet langer 'bedreigd', maar slechts 'bijna bedreigd'.
Een groen spoor in België
Een frisse wind in transport: een nieuwe treinverbinding tussen Genk en Zeebrugge brengt drie keer per week 40 containers. Deze zet grote stappen in het verminderen van files en CO₂.
Door 12.000 vrachtwagens van de weg te halen, wordt 2,4 miljoen km aan transport bespaard. Dit groene initiatief, met 80% minder CO₂ dan vrachtwagens, is een stap voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering.
Girl power in de spotlights
In Somalië, één van de meest genderongelijke landen, schitteren vrouwen op de voorgrond met een eigen actualiteitenprogramma, een krachtige stap in een land dat streeft naar gelijkheid. Geïnspireerd door BBC's Question Time, belicht de show brandende onderwerpen met een vrouwelijk perspectief.
Het programma, dat vanaf maart wordt uitgezonden, zal worden geproduceerd door Bilan, een volledig vrouwelijk mediabedrijf dat vorig jaar werd gelanceerd om een vrouwelijk perspectief op het land te bieden.
Theetijd: je nieuwe wapen tegen ouderdom?
Laat de theepot fluiten en de rimpels verdwijnen! Een onderzoeksteam uit China, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift The Lancet, onthult dat theedrinken het verouderingsproces kan afremmen. Bijna 14.000 deelnemers tussen 30 en 79 jaar werden ondervraagd over hun theegewoonten.
Resultaat? Theedrinkers vertoonden tekenen van langzamere veroudering, vooral bij een matige consumptie van drie kopjes per dag. De geheime ingrediënten? Thee zit boordevol polyfenolen en antioxidanten, die ontstekingen verminderen, cellulaire verjonging stimuleren en zelfs je darmflora een boost geven. Een slokje thee en weg zijn de jaren!
Kankerstrijd: een eeuw van hoop en vooruitgang
Een eeuw geleden was kanker een angstaanjagende diagnose, maar vandaag is er licht aan het einde van de tunnel! Met pionierswerk in onderzoek en behandelingen overleeft nu zo'n 70% van de patiënten vijf jaar na diagnose.
Dankzij ontdekkingen zoals chemotherapie en immuuntherapie kunnen we kanker nu met meer kracht en optimisme aanpakken. Wereldkankerdag viert onze toewijding om deze ziekte te verslaan, met België aan de frontlinie. Samen zijn we sterker dan kanker!
Meer talent, meer inclusie
Tromgeroffel, alsjeblieft! Het aantal werknemers met een beperking steeg vorig jaar met 15%, een opsteker voor inclusieve bedrijven! Acerta onthult hoopvolle cijfers die laten zien dat werkgevers volop inzetten op integratie. Hr-expert Georgia Venetakis, zelf visueel beperkt, juicht deze vooruitgang toe.
Want laten we eerlijk zijn, mensen met een beperking brengen niet alleen diversiteit, maar ook een schat aan talent naar de tafel! Met de juiste ondersteuning kunnen ze net zo naadloos geïntegreerd worden als een stukje perfect passende puzzel.
Van probleem naar groene energiebron
Verzonken steenkoolmijnen in West-Engeland worden nu gezien als een potentiële bron van groene energie. Er is zojuist een project gelanceerd om te onderzoeken of het water in de mijnen kan worden opgepompt en gebruikt kan worden om duizenden huizen die erboven liggen te verwarmen.
Mijnwater is van nature warm en kan gemakkelijk op een bruikbare temperatuur worden gebracht met warmtepompen, voordat het wordt gedistribueerd via warmtenetwerken.
Nieuwe hoop voor Alzheimer
Nieuwe hoop in de strijd tegen Alzheimer! Een recente studie toonde aan dat een eenvoudige bloedtest tot 15 jaar van tevoren waarschuwt voor het ontwikkelen van Alzheimer. Apart onderzoek, deze week gepubliceerd, voegt bewijs toe.
Onderzoekers beweren dat ze 90% nauwkeurig zijn in het voorspellen of iemand door dementie zal worden getroffen. De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Warwick in Engeland en de Fudan Universiteit in China, die hun bevindingen beschreven als een "doorbraak".
Comments